Casa BXL


Locaţie
Timişoara, RO

Suprafaţă
200 mp

Suprafaţă teren
450 mp

Status proiect
Finalizat

Colaboratori
arh. Attila Wenczel; peis. Maria Ianko; Vidya Project SRL; MM Electric Design, ing. Cristian Păcurar

Foto
Ianko Norbert

Înapoi
Foto cover

Conceptul acestei case, cu o suprafață de 200 de mp, are ca origine numele străzii pe care se află. Ea se integrează cu finețe în contextul existent și aduce cu ea o parte din aerul cosmopolit al capitalei belgiene în Timișoara.

Prin fațada principală de la stradă și cea dinspre curte, casa reinterpretează aspectul plastic al arhitecturii tradiționale belgiene, care are ca și specific cărămida roșie și golurile regulate, organizate pe fațadă după registre clare. Fațada devine elementul identitar pentru această casă, care de altfel este modest integrată în contextul urban preluând volumetria vecinătăților. Totuși dimensiunea și dispunerea sistematizata a golurilor pe fatada îi oferă caracterul care o scoate din comunul cartierului.

Relația cu exteriorul a fost privilegiată încă din tema de proiect. Datorită calcanului din vecinătatea sudică şi forma alungită a parcelei, toate deschiderile importante au fost plasate pe cele doua fațadele dinspre est şi vest. Zona de zi, se extinde pe terasă, iar apoi până în gradină prin intermediul ferestrei generoase de colț asigurând o continuitatea vizuală. Locul de luat masa din bucătărie, la fel, dispune de o deschidere generoasă prin care comunică cu spațiul exterior dinspre strada Bruxelles.

The cantilevered stairs are connecting the first floor which lay on the master bedroom with its own balcony and bathroom, delimited by the two children's bedrooms which share a common playground on the balcony facing the rear garden.

Înapoi
© 2023. Toate drepturile rezervate NKN Arhitectura by Norbert Ianko